Kulttuurierot Australia

Moikka!

Nyt kerron vähän kulttuurieroista suomen ja Australian välillä! Mulle aluksi oli tosi monia semmosia kulttuurieroja joita yhä edelleenki välil tekee suomen tavalla.. Voi olla aika vaikeeta suomes taas opetella uudet (vanhat) tavat..

-Ensimmäinen isoin asia oli varmaan vääränpuolen liikenne ja ratti toisella puolella kun suomes.. En ollu koskaan ajatellu sitä että tääl ajetaan toisella puolella.. Mutta siihen kyllä tottu tosi nopeesti ja nyt on jo helpompi ajaa täällä tai että ei sitä enää tarvi niin miettiä et tulee jo aika luonnostaa.. Välil toki jossain käännöksissä pitää vähän ajatella mutta muuten hyvin tottunu jo.. Suomeen ku tulee niin voi olla vähän outoa lähtee ajamaan.. Ja ylipäänsä täällä liikenne on aivan erilaista ko suomessa.. 4-5 ruuhkat suomessa on täällä niinku kokoajan ja monesti lyhemmät matkat pääsee nopeemmin kävellen mitä autolla että suosin kyllä täällä käyttämään trameja tai junia tai busseja.. Tööttäily täällä on aivan normaalia.. Jokainen tööttäilee toisille ja ajaa ihan puskurissa kiinni mutta siihenki tottu nopeesti.. :D

-Toinen iso juttu oli kengät sisällä.. En edelleenkää muista juuri koskaan sitä ja aina oon ottamassa kenkiä pois ku mulle sanotaan ettei sun tartte ottaa.. Tuntuu vaa niin tyhmältä kävellä kengät jalassa sisällä.. :D Toki varmaan, jotkut pitävät säännöt, että kengät otetaan pois, mutta en ole vielä yhdessäkään talossa, käyny jossa näin olisi!


-Kolmas, mulle hämmennystä aiheuttava oli vessan ovet.. Kaikissa vessojen ovissa ei ole lukkoja.. Olin aluksi aivan ihmeissään että mitä ihmettä, mutta tarkottaa vaan et jos vessan ovi on kiinni niin siellä on joku. Julkisilla paikoilla taitaa olla varmaan kaikissa lukot mut en oo viel yhdessäkään talossa käyny missä ois lukot vessoissa.. :D

-Erivuoden ajat ja aika on kans vienyt vähän totuttelemista.. Täällä kesä on sillonko suomessa talvi ja toisinpäin.. Suomessa on yö sillonko täällä päivä.. Välillä tämä on hiukan haastavaa mutta kaikesta selvii.

-Tulee oleen varmaan todella vaikeeta suomessa mennä kauppaan tai mihin vaan ihmisten lähettyville kun et oo enää kenenkää honey tai darling. Jokainen täällä on sun rakas tai vastaavaa.. Ihmiset täällä on muutenki ku päivä ja yö suomeen verrattuna.. Oon oikeesti rakastunu ihmisten ystävällisyyteen täällä ja siihen miten nopeasti ihmiset auttaa ilman pyytämättäkin ja puhuu vaikkei tunneta.. Vastaantulijatkin toivottavat usein hyvää päivänjatkoa tms tai kyselee kuulumisia aina ja se on tosi ihana!

-Erilaiset tervehdykset on myös edelleenki mulle outoo välillä.. Täällä kun on niin monikulttuurista niin ihmisillä on kaikilla erilainen tervehdystapa.. Jotkut moikkaavat vain, useet ihmiset halaa, pusu poskelle on kans tosi yleinen, joskus kaks pusua poskelle, joskus kättely jne.. Monesti on vaikee tietää miten toinen aikoo tervehtiä ja tulee välillä tilanne ku kummatki miettii et antaako halin vai pusun vai sanooko vain hei :D


-Ihmisten suvaitsevaisuus on niin ihailtavaa täällä..täällä on niin paljon matkustelijoita tai muualta tulleita että kaikki turistit ja jokainen ihminen otetaan niin hyvin vastaan! :) Harva tulee ajatelleeksi oikeesti tätä mutta täällä on tilaston mukaan oliko 40 % asukkaista muualta kotoisin kuin australiasta.. Ja mun kavereista vain 1 on kokonaan Australialainen! Että ihan peruskysymyksiin kuuluu että mistä oot kotoisin! :D Hauskaa tässä on se että sä voit monesti kuulla ihmisten aksentista, että mistä kukakin on kotoisin. Karua kyllä mut usein ihmisillä samasta maasta on samantyylinen aksentti.

-Täällä talot on niin erilaisia!! Australiassa ei todellakaan oo niinku suomessa että on asuinalueita missä lähes kaikki talot vastaa toisia tai on samantyylisiä.. Tai saattaa jossain olla pieniä asuinalueita, mutten oo ikinä vielä törmänny semmoseen niinkuin suomessa. Täällä saattaa olla todella lasisen hienon talon vieressä pikku rähnä mökki.. Tähän vois esimerkiksi laittaa meidän lähellä olevan kadun joka on mun mielest niin ihana ku siinä jokainen talo on niin erilainen! On amerikkalaistyylistä, lasipalatsia, vanhaa puutaloa, modernia kivitaloa, tiilitaloa, sit semmonen yks mun lemppareista on amerikkalaistyylinen niinku jostain (entiiä miksi sitä vois sanoa) ehkä farmityylinen talo! Mut anyway täällä on tosi paljon erinnäköstä että on tosi mielenkiintost nähä uusia taloja!

-Rahasta sen verran että täällä lähes aina tuut tarvimaan käteistä ja korttia! On paljon paikkoja missä ei käy kortit ja taas vastaavasti paikkoja missä ei käy käteinen! Täällä ei oo normaalit otot niinku suomessa mistä saa näppärästi rahat mistä vaan! En tiiä kuinka paljon täällä on eri merkkisiä pankkeja mutta niitä on todella paljon ja jokaiselle on omat otto automaatit.. et siis voi nostaa (ainakaan ilmaseksi) rahaa mistä vaan otosta vaan sun pitää löytää se oma pankkiautomaatti, ja luota muhun, joskus on erittäin vaikeeta löytää omaa pankkisi automaattia.

-Sää Melbournessa ainakin on ihan uskomaton! :D En osaa selittää enkä oikee tarkkaa edes tiedä että miksi täällä vaihtelee sää aivan todella paljon! Valehtelematta puolessa tunnissa voi sää muuttua ukkosesta täys aurinkoon ja lämpötilat saattaa vaihtua +/-20.


-Välimatkat... niissä mulla oliki ihmettelemistä.. ja ylipäänsä siitä että miten iso tämä koko maa on ja miten paljon täällä oikeesti on ihmisiä! Hullua ajatella että koko suomessa on aikalailla  samanverran ihmisiä kun melbournessa missä asun! se on ihan hirvittävän iso määrä! Kävin reissussa vähän aika sit ja kaikki sano että se on tossa ihan vieress et ei mee kauan siihen ja katoin kartastaki et no ei se kaukana oo niin kilometrejä oli välissä yli 1000 km.. Olin vähäaikaa sillee et ai lähellä.. piti vähänaikaa sit kattoa karttaa ja vähän meni mittasuhteet uusiksi.. Tässä on muutama kuva suhteuttaakseen tätä teillekkin.. on se suomi pieni maa..

-Viimeinen minkä tähän postaukseen laitan on ruoka-aikataulut. Oon tottunu suomessa siihen että
päivässä kaksi lämmintä ruokaa plus aamu-väli-iltapalat.. Täällä on käytäntö että syödään yks lämmin ruoka päivässä ja se yleensä on siinä ennen nukkumaanmenoa 7 aikaa.. lounaaksi syödään ehkä välipala kuten smoothie tms.. Toki on taas varmasti niitä ihmisiä ketkä syö useammin, mutta tämä tuntuu olevan käytäntö täällä.

Tässä oli vähän tämmösiä kulttuurieroa tai eroja suomeen! :D Tervetuloa maailman ihanimpaan maahan!


Kommentit

 1. Ei vitsi kiva postaus! Ja nää sun kuvat, voi taivas et on mageita...

  VastaaPoista
 2. Nauratti etenkin tyo tervehtimisen ongelmallisuus. Ei tarvitse mennä kuin Keski-Eurooppaan, niin sama ongelma. Kätellä, vai halailla. Ja jos halailla, niin kuinka monta pusua ja mille puolelle : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä totta ja onhan noita muitaki varmasti euroopassaki mut nyt vertailtiinkin suomen ja australian eroja! :)

   Poista
 3. Nämä tapojen ja kulttuurien erot eri maiden välillä ovat aina hauskoja luettavia. Mielenkiintoista! Monet noista mainitsemistasi asioista ovat ihan arkipäivää esimerkiksi täällä Keski-Euroopassa, Saksassa, jossa asun. (Vaikkapa monikulttuurisuus, erilaiset tervehtimistavat, tuntemattomien tervehtiminen, talojen ja rakennustyylin monimuotoisuus).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Minunki mielestä aina kiinnostaa tietää millasta on jossain uudessa paikassa omaan maahan verrattuna! Tämänkin takia haluaisin käydä jossain kiinassa tai japanissa tai intiassa tms missä korostuu huomattavasti enemmän tää kultturiero!:)

   Poista
 4. Kiva lukea tätä, kun oma reissu Melbourneen starttaa torstaina... :) Tsemppiä sinne, vaikka taidat olla jo aika tottunut "paikallinen"? Kauanko meinaat olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tervetuloa tänne! Ihana paikka! Joo olin melbournessa 5-6 kk mut nyt oon pohjosessa kiertelemässä!:) ja sitku alkaa himot palata johki muualle ni lähen pois;) eli voi olla etten ihan heti:D

   Poista
 5. Todella tuttuja juttuja! Tuo vessan oven lukon puuttuminen oli aluksi aivan kamala juttu, mutta kyllä sitä sitten tottui kun tajusi sen, että ei sinne kukaan kuitenkaan hyökkää kesken kaiken :)
  Sitähän sanotaan, että Melbournessa voi olla neljä vuodenaikaa saman päivän aikana. Uskoin sen viimeistään siinä vaiheessa kun ensiksi satoi rakeita ja hieman myöhemmin paistoikin aurinko aivan kuin Suomen kesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mullekkin oli oikeesti todella outoa toi vessojen lukkojen puuttuminen ja aluksi yritinkin vaikka miten väännellä sitä ovenkahvaa ajatellakseen että siinä on vain erilainen lukko:D jooo toi on niin melbournen sää! :D kiitos kommentista:)

   Poista
 6. Hanneli/duunireissaaja30. elokuuta 2016 klo 20.26

  Tervehtiminen on tosiaan melkoinen kulttuurioppitunti. Mä oon erityisesti poskipusujen kanssa aina ihan pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi et ole ainut tämän asian kanssa taisteleva:Dd mulla ihan sama ongelma!!:D ehkä me joskus päästään viel tähän käsiksi että miten se kuuluu hoitaa;)

   Poista
 7. Mielenkiintoista luettavaa, jossa tuli muutama uusikin juttu. Toi välimatkojen havannekuva oli huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) ja joo toi kuva kyllä havainnoistaa niin paljon paremmin! Mulla oli toinenki kuva joka ois ollu viel parempi mut en nyt löytäny sitä mistään ni jätetään toiseen kertaan ;)

   Poista
 8. Hauska postaus! En ole vielä Ausseissa käynytkään, mutta sinne on ehdottomasti joku päivä päästävä. Noi poskipusut on mun mielestä vaan niin hurmaavia, että toivoisin niitten kuuluvan tänne Thaimaalaiseenkin kulttuuriin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!!:) ehdottomasti tänne pitää tulla! Sinäki kuitenki niin "lähellä" että pakko täällä tulla käymään!! ;) ja joo ne on kyllä niin söpöjä!!:D miksei me voida omistaa mitään tämmösiä suomessa!!:D

   Poista
 9. Hauskoja huomioita! Matkailussa ja ulkomailla asumisessa on just parasta se, kun tekee havaintoja paikallisista tavoista ja miettii, että mistä ne johtuu :)

  VastaaPoista
 10. Heti aluksi tulikin hyvä huomio. En minäkään ollut tajunnut, että Ausseissa on vääränpuoleinen liikenne... Pitänee miettiä uudestaan auton vuokrausta, kun sinne vuodenvaihteessa suunnataan.

  Muuten kuulosti monin paikoin tutulta tälleen amerikkalaisesta näkökulmasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Joo en ikinä ollut itsekkään ajatellut tota liikennettä täällä ja tänne tullessa olinki että hetkonen seis ku tajusin!:D mutta loppuenlopuksi tosi helppoa ku tajuaa! Muutama eka kerta saattaa vähän olla semmosta hakua mut hyvin alkaa sit hahmottamaan ja nyt välillä pitää oikeen miettiä et jos oisin suomessa niin kummalla puolella ajaisin! Menny ihan sekaisin jo!:D

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MIKÄ TEKEE MINUSTA LIIAN NUOREN MATKUSTELEMAAN?

KATASTROFAALINEN LENTOMATKA

AUSTRALIAN TAPPAVAT MERIHIRVIÖT