Mitä matkustelu opettaa?

Olen ollut matkustelemassa yksin nyt 7-8 kuukautta. Tämä aika on ollu elämäni parhainta aikaa, mutta samalla tosi rankkaa aikaa! Matkustelu on kasvattanu minua aivan mielettömän paljon ja opettanu uusia asioita! Minun mielestä parhaimpia asioita koko maailmassa on matkustelu ja kaikki se mitä se antaa ja opettaa! No mitä matkustelu sitten opettaa?

Itsenäistää. Suomesta lähtiessä asuin kyllä omillani ja oon ollu monia vuosia itsenäinen ja pärjänny omillaan, mutta silti, se että lähdin matkaamaan yksin ollessani 18-vuotias, itsenäisti mua tosi paljon! Tiesin kyllä että tuun pärjäämään, mutta on se silti aika iso ero asua 500 kilometrin päässä kotoa kuin monien tuhansien kilometrien päässä!

Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Olen kyllä aina tullut hyvin toimeen ihmisten kanssa, mutta maailman toiselle puolelle lähteminen edellyttää sen, että hyväksyt ihmisen ihmisenä. Tapaat jatkuvasti eri maista olevia ihmisiä, eri värisiä, eri uskoisia, ylipäänsä erilaisia ihmisiä, joten ennakkoluulot kannattaa heittää pois.

Tietenki kielet. Monet tulevat matkustelemaan ja suurin syy monilla on, että haluaa oppia Englannin tai jonku muun kielen. Täällä väkisin tulee opittuu Englanti ja muita kieliä, mutta pääsääntösesti englanti! Pitää löytyä kärsivällisyyttä opetellessa uutta kieltä tai puhuessa ihmisen kanssa, joka ei puhu sanaakaan englantia, joten viittomallakin on menty eteenpäin.

Rohkeus ja kyky tehdä kompromisseja. Opit olemaan rohkea ja tekemään uusia päätöksiä ja kompromisseja. Jos joku asia ei mene niinku olis suunnitellu, pystyt tekemään suunnitelma muutoksen ja rohkeasti lähteä kokeilemaan jotain uutta ja tuntematonta.

Kärsivällisyys. Tulet tarvimaan kärsivällisyyttä, milloin asiat ei menekkää niinku pitäis ja tulee mutkia matkaan, tai tulee liian iso kielimuuri eteen, tai bussi tai lento myöhässä jne..

Erilaisen kulttuurin ja ihmiset. Tottakai sä tuut tutustumaan siihen kulttuuriin ja ihmisiin ja se opettaa sulle väkisinki uusia asioita ja laittaa sulle uusia näkökulmia asioihin.

Näkemään suomesta ne hyvät puolet. Opit arvostamaan kotimaatasi ihan eri tavalla ja näkemään mitkä asiat siellä on paremmin, mutta näät myös ne huonot puolet paremmin.

Luottamaan siihen, että kaikki menee hyvin. Oli sun tili sitten tyhjä, tai majapaikasta ei tietookaan, tai passi tai lompakko kadonnu jne, näitä asioita on paljon milloin tuntuu et nyt on kotiin lähdön aika, mutta aina oon luottanu siihen että kaikki menee hyvin ja kaikki järjestyy ja niinhän siinä on käyny.

Rahan käyttö. Oon aina ollut huono käyttämään rahaa, mutta täällä sen on oppinu sitten ihan kunnolla. Toki en sano että vieläkään oisin hyvä säästämään rahaa tai miettimään mitkä on tarpeellisia ostoksia ja mitkä ei, ja rahat voi hyvin mennä yhessä vklp ku vähän hullaantuu, mutta en oo ikinä ollu näin hyvä ja nyt todellakin enemmän mietin, mihin sijoitan rahaa ja laskeskelen jatkuvasti tulevaa reissua varten budjettiani jne..

Oppimaan luottamaan itseensä ja myös muihin ihmisiin hieman enemmän. Vähän väliä tulee vastaan tilanteita, joissa ajattelen että, tästä jos selviän niin selviän mistä vaan ja aina ollaan selvitty, joten se on tehny musta paljon luottavaisemman itseäni kohtaan että pärjään oikeesti ja pystyn hoitamaan asiani ja tekemään hyviä ratkasuita. Ja myös toisiin ihmisiin on pakko luottaa välillä liianki paljon ja tehdä uhkarohkeita päätöksiä vain, koska haluaa tehdä tai mennä johonkin.

Neuvojen kysyminen. Ei ole noloa kysyä neuvoa, jos olet eksynyt, tai et tiedä jotain asioita. Minä niin monesti oon tilanteessa, että saan kysyä kavereiteni apua tai tuntemattomien apua tai keneltä vain, ja aina oon apua saanut ja myös antanut. Et voi tietää kaikkea, ja monesti on helpompi vain kysyä, mitä alkaa googlettelemaan vastauksia.

Olen oppinut elämään hetkessä. Aikaisemmin en osannut elää hetkessä, vaan suunnittelin ja murehdin tulevaa ja en malttanut nauttia sen hetkisistä asioista, vaan jälkeenpäin mietin aina, että miksi en nauttinu niistäkin hetkistä. Nyt on oppinu nauttimaan jokaisesta hetkestä ja elää päivä kerrallaan ja olla murehtimatta huomisesta.


Ymmärtänyt myös perheen ja ystävien tärkeyden. Täällä kaukana alkaa äkkiä ikävöimään hieman kotia ja kavereita. Oppinut arvostamaan asioita kotona, ja huomamaan miten rakkaita läheisiä mulla on! (sydän, mutten osaa mun koneella tehdä sydäntä enää)

Siinä muutamia asioita mitä matkustelu on minulle opettanu! Käytännössä matkustelu on opettanu lähes kaiken mitä tarvitsen.. Jos olet miettinyt matkustelua tai haluaisit kokeilla jotain uutta ja lähteä siitä samasta oravanpyörästä, TEE SE!! En voi kuin lämpimästi suositella! Ja jos se ei olekkaan sinun juttu, aina voit lentää takaisin kotiin ja jatkaa siitä mihin jäit.. Ikinä ei voi tietää, ellet kokeile! :)Kommentit

 1. Vau, sää se osaat kirjottaa hyvin ja samoja asioita löytyy entä omista ajatuksista!
  Mulla on mietinnässä, että lähtisin tammikuussa WH-viisumilla ausseihin, mut mietin sitä et minkävwrran sulla oli säästössä lentojen lisäksi kun lähdit?
  Miten vähällä pärjää oikeesti ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon:) mul ei ollu ku tonni lentojen lisäksi mut mul kyl oli valmiina työpaikka ku tulin! Mutta tonnilla pärjää about kuukauden ni laske siitä! Kaikki ressaa mun mielest iha liikaa tuota rahaa mut ei tosiaankaa tartte mtää useempia tonneja olla säästössä koska täältä saa hyvin töitä jos puhut vähänkää englantia! Eli elä ressaa! Muutamalla tonnilla pärjäät aivan helposti!:)

   Poista
 2. Matkailu todellakin avartaa, opettaa ja kasvattaa - yksiä parhaita asioita, mitä ihminen voi ajallaan ja rahoillaan tehdä.

  VastaaPoista
 3. Matkustaminen opettaa se on totta! Sitä tulee jollain tavoin suvaitsevammaksikin.

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa siltä että oot tehnyt yhden elämäs parhaista päätöksistä, onnittelut siitä! :) Mäkin oon tällä hetkellä yksin asumassa ulkomailla, toisella puolen palloa Brasiliassa. Tavoitteena juurikin oppia portugalin kieli, mutta kummasti sitä huomaa jo näin muutaman viikon jälkeen että tämä reissu tulee varmasti opettamaan paljon muutakin, siitäkin huolimatta että pitkiä reissuja on takana jo useampia! Ei tää helppoa ole ainakaan mulle, mutta eipä se kai oo tarkoituskaan. On tämä kaukokaipuu sellainen elämänmittainen matka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Välillä se on mukavakin astua sen mukavuusalueen ulkopuolelle! Siinä sitä oppii eniten! Varmasti tuut hyvin pärjään!:) jo muutaman kuukauden jälkeen jo varmasti helpompi! Tsemppiä sulle sinne ja ihanaa matkaa!:)

   Poista
 5. En ole ennen lukenut blogiasi, joten en tiedä millaisella reissulla olet tai minkä ikäinen olet, mutta allekirjoitan kaikki nuo opit. Matkustelu kasvattaa ja siinä oppii myös itsestään niin paljon! Ihania reissuja sinulle - ja stay safe :)

  VastaaPoista
 6. Taitaa olla maailmalla laajaltikin menossa trendi, länsimaissa ainakin, että tavaroiden kerryttämiseen ei enää uskota, sillä oikeastaan ei niistä niin paljoa jää käteen, siinä missä elämyksistä. Ja matkustaminenhan on kasapäin elämyksiä yhdessä paketissa!

  VastaaPoista
 7. Missä päi Australiaa meet tällähetkellä ja mitä teet siellä nyt just työkses? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tällähetkellä tekemässä farmitöitä cardwellissä eli cairnssin lähellä!:) ja työskentelen seafarmilla!:) eli pakkailen katkarapuja:D

   Poista
 8. Matkustaminen on ihanaa. Hienoa että olet uskaltanut lähteä! Näitä kaikkia mainitsemiasi asioita olisi hyvä meidän kaikkien pohtia, oltiin sitten kotisohvalla tai maailman äärissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä todella ihanaa! Varmaan parasta mitä ihminen voi tehdä! Oli kyl elämäni paras päätös lähteä! :) ja totta!!

   Poista
 9. No älä muuta sano, tosi hyviä pointteja ja olen huomannut itse melkein samat asiat. Itsekseen matkailu opettaa kyllä niin loistavalla tavalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista! Jep! Yksin matkustelu opettaa paljon enemmän mitä porukalla matkustelu! Uskallan väittää!:D

   Poista
 10. Vaikka näissä on vähän apologian makua, sillä tässä vaiheessa minua jo tuntuu, että matkustaminen on tärkeää itsessään, ei jonkin suuremman päämäärän saavuttamisen vuoksi, niin tykkään suorasta kehotuksesta "tee se" tai kuten Riku Rantala on sanonut: "Lähde meneen" tai kuinka Lampen on sanonut "mielummin kadun tekemisiäni kuin tekemättä jättämisiäni" tai kuten Mauno Koivisto sanoi, "tärkeintä on liike, ei päämäärä".

  VastaaPoista
 11. Matkustaminen todella opettaa. Itse oon aika paljon reissanut yksin, ja tykkään siitä paljon.

  VastaaPoista
 12. Taidettiimpa mennä vähän samoilla linjoilla tällä viikolla. Hyvä postaus ja tärkeitä pointteja! Minusta matkustaminen pitäisi olla pakollinen välivaihe kaikille nuorille vaikka lukion tai amiksen jälkeen. On sääli nähdä kotiseudulleen jumahtaneita kapeakatseisia ihmisiä, jotka eivät tiedä muusta, eivätkä haluakaan tietää. Matkustaessa oppii niin paljon elämästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ja toi ois muuten oikeesti ihan sika hyvä! niin monia aikuisia tiedän ketkä ei oo haaparantaa pidemmällä käynyt eikä haluakkaan käydä, niin tulee sellanen olo että niiden pitäisi päästä johonki ja tajuta miksi ihmiset matkustelee ja mitä se oikeesti antaa! Toi on niin totta!

   Poista
 13. Hyviä pointteja ja voin allekirjoittaa niistä jokaisen. Varsinkin hetkessä elämisen taito. Sitä pitää oikeasti opetella. Turvallista reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) ja todellakin on pitänyt opetella toi taito! Eikä sitä varmaan vieläkään täysin osaa mut pikkuhiljaa pikkuhiljaa ;)

   Poista
 14. Allekirjoitan myös jokaisen kohdan. Nyt kuusi kuukautta reissussa, ja jokainen asia listalta on tullut tutuksi :) Mä olen matkustellut tosin vain seurassa mutta uskon, että itsenäisesti reissatessa kaikki nämä luettelemasi pointit korostuvat vielä paljon enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Varmasti joo opppii porukallakin matkustellessa samat asiat, mutta voi se olla et ne korostuu enemmmän yksin matkustellessa! Kivaa matkaa sulle :)

   Poista
 15. Voin allekirjoittaa monet asiat sen perusteella mitä koin kun olin opiskelijavaihdossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eikä varmasti olla ainoita jotka huomannut näitä!:) kiitos kommentista!:)

   Poista
 16. Kyllä tosiaan, noita kaikkia asioita matkailu varmasti opettaa. Ja luo sitä itseluottamusta että pärjää maailmassa, ja pystyy tekemään kaikkea mihin ryhtyy.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MIKÄ TEKEE MINUSTA LIIAN NUOREN MATKUSTELEMAAN?

KATASTROFAALINEN LENTOMATKA

AUSTRALIAN TAPPAVAT MERIHIRVIÖT