AUSTRALIAN TAPPAVAT MERIHIRVIÖT

Moikka kaikille!

Kaikki tietää että, Australia kuhisee tappavia eläimiä jokapuolella. Tai jos et vielä tiennyt, niin nyt tulet tietämään.. Australiassa on paljon myrkyllisiä eläinlajeja, kuten vesinokkaeläimiä, hämähäkit, skorpionit, mustekalat, meduusat, nilviäiset, keihäsrauskut ja kivikalat, myös useimmat käärmeet ovat myrkyllisiä. Myös tietenkin hait, krokotiilit, ja jopa mehiläiset voivat tappaa. Australia siis tulvii eläimiä, jotka ovat vaarallisia tai voivat jopa tappaa.  Puhutaampas nyt näistä meressä elävistä tappajaotuksista. 

Jokainen tietää että Australiassa on myös näitä suloisen suloisia delfiinejä, kilpikonnia, miekkavalaita ja vaikka miten ihania pieniä nemo kaloja! Mutta tiesittekö, että meri täällä kuhisee täynnä myös tappavia elukoita ja saat olla todella tarkkana rannoista missä uida ja lähes aina saat katsoa varoituskyltit rannoilla ja olla silmät tarkkana rannoilla. Voisi kuvitella että vaarallisimpia merieläimiä olisi hait, krokotiilit tms, mutta enemmän saat olla huolissaan meduusoista ja koteloista. 

Australian vesissä elää yi 4 400 eri kalalajeja ja 90 % niistä on kotoperäisiä australialaisia lajeja. Isolla valliriutalla on lukuisia ihania ja kauniita kalalajeja, mutta myös siellä on valtava määrä tappavia kaloja ja meduusoita, kuten kivikala, pallokala, siipisimppu jne. Myrkyllisiä keihäsrauskuja on 11 eri lajia joista suurin on isokeihäsrausku. Australiassa elää 46 eri valaiden lahkoon kuuluvaa lajia, mutta joista toki jotkut elävät lähes kaikkialla maailmassa. Delfiinilajeja on 21, ja hammasvalaita 37 eri lajia. Myös arvioiltaan 166 eri hailajia elää australian vesistöissä, mutta vain kolme hailajia on merkittävä uhka ihmisille: Tiikerihai, härkähai ja valkohai.

Australian vaarallisimmaksi eläimeksi on sanottu kuitenkin olevan kuutiomeduusa, irukandji ja sinirengastursas, sekä kymmenen Conidae- kotiheimonlajia, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle hengityselinten toiminnan lamaantumisen tai kuoleman. 

Nämä pienet meduusat, jotka eivät vedessä näy ollenkaan, ovat tappavan vaarallisia.

Kuutiomeduusa.. Maailman vaarallisin meduusa. Pienen pieni kooltaan, mutta jonka polttiaislonkerot voivat olla jopa 3 metrin pituisia. Kuutiomeduusat ovat läpinäkymättömiä, joten niitä on erittäin hankala erottaa. Kuutiomeduusan myrkky voi tappaa ihmisen muutamassa minuutissa. Ensiapuna viinietikka on auttanut pelastamaan tuhansia myrkkymeduusan pistoilta kärsivää ihmisistä. 

No entäs ne krokotiilit.. Etenkin Australian pohjoispuolella, Cairnssin lähettyvillä on lukuisia krokotiileja. Nämä jättiläis pedot jotka ovat lähes seitsämän metrisiä ja painavat lähes 1000 kiloa, voivat syödä ihmisen helposti. Suoraan sanottuna en tiennyt krokotiilien elävän normaalissa merissä aikaisemmin ja tänne tultuani mietin miksi kukaan ei ole uimassa uskomattoman näköisillä rannoilla, kunnes joku paikallinen sanoi meren kuhisevan krokotiileja ja varoitti menemästä sinne. Täällä mereen hypätessä voit olla 100% varma, että pääset krokotiilien hampaisiin.. Paikassa missä minä
itse nyt tällähetkellä olen, nähdään jokapäivä uiskentelevia krokotiileja. Muutamaa pientä kylttiä
lukuunottamatta varoituksia ei ole missään, ja turistien on todella vaikeaa tietää meren kuhisevan

tappavia krokotiilejä ja muita otuksia. Ja juuri ennen tänne tuloani, paikallinen mies kertoi, että vain about kuukausi ennen pohjoiseen tuloani, turisti oli tyhmyydessään lähtenyt varoituskylteistä huolimatta kokeilemaan onneaan, ja krokotiilin kitaan päätyi. Täällä edes rannoilla kävely on riskialtista ja omalla hengellään leikkimistä.


Velhokala eli Kivikala, joka on maailman myrkyllisin kala, elää myös täällä ihanissa Australian vesistöissä. Velhokala voi kasvaa  40 cm pitkäksi. Kalan pinta on epätasainen ja se näyttää enemmän kiveltä kuin kalalta. Sillä on selässään 13 vahvaa piikkiä, jotka ovat täynnä tappavaa myrkkyä. Myrkky voi tappaa ihmisen muutamassa tunnissa. Hyvin usein uhri kuitenkin hukkuu myrkkyjen aiheuttamaan lamaannuttavaan kipuun. Hankalinta tässä on se, että kala vaihtaa väriä ympäristön

mukaan, ja ihmisen on vaikea sitä erottaa, koska kala näyttää ihan kiveltä. Jos saat velhokalan
pistoksen niin kiiruhda välittömästi sairaalaan ja pistokohdan upottaaminen mahdollisimman kuumaan veteen voi auttaa hieman. 

Mitäpäs sanotte näistä haista sitten.. Tiikerihai, härkähai, ja valkohai ovat vaarallisimpia haita, jotka aiheuttavat joka vuosi useita puremia ja jotkut niistä päätyvät kuolemaan. Härkähait ovat näistä kolmesta vaarallisimpia. Nämä hait viihtyvät myös matalissa vesissä ja viihtyvät lähellä rantoja, joten tämä tekee niistä entistä vaarallisempia. Muutaman kerran on saatu kesken surffauksen tai uintireissun aikana lähteä rannalle takaisin, koska rannalla nähtiin kaksi härkähaita. Ja viikko sitten kalastusreissulla, kaverimme nappasi pienen vauva hain silmiemme edessä.. En selvittänyt mikä hai oli kyseessä, mutta tämäkin kauhistus löytyi aivan laiturin nokasta. 


                                    Tämä pieni vauva hai löytyi laiturin päästä kalastusreissulta..

Merikäärmeitäkin on muutamia eri lajeja joiden koko vaihtelee metristä- kolmeen metriin. Jokainen merikäärme on myrkyllinen ja niitä saa varoa niin matalissa vesissä, kuin syvemmissäkin. Vaikkakin käärmeet ovat myrkyllisiä, ne ei ole ihmisille ihan niin vaarallisia, kuin monet muut vesipedot. Niiden tiedetään tappaneen vain muutamia ihmisiä ja niistä ei olla ihan varmoja kuinka suuri osa puremista päättyy kuolemaan.

Meret toisinsanoen kuhisee myrkyllisiä ja jopa tappavia eläimiä, mutta toisaalta aika pieni osa
ihmisistä on jäänyt niiden uhriksi. Vaikkakin nuita vaarallisia mörköjä on paljon, niin isompi todennäköisyys kuolemaan on hukkuminen, mitä että päädyt esim. hain kitaan. Ja suurempi huolenaihe on nämä kuuluisat virrat vedissä ja todennäköisyys kuolla on isompi että  kompastut omaan jalkaan ja kuolet.. Eli todennäköisyydet näissä on todella pienet ja uhreja ei ole vuodessa kuin muutama lähes kaikissa, että elkää turhaa pelätkö! 
Selviät hengissä täällä, pitämällä silmät auki uidessa, ja selvittämällä onko rannalla mitään varoituskylttiä ja olemaan varovainen. Maalaisjärki mukana, pärjää pitkälle! 

Teen jossain välissä toisen postauksen näistä muista ihanista ötököistä jotka voi tappaa, mutta jos et malta odottaa niin voit tsekata mun lempibloggaajan postauksen samantyyppisestä aiheesta Australiassa! Muuttolintu-blogin Anna kirjoitti hyvin tästä aiheesta eli käyppäs kurkkaamassa sitä jos kiinnostaa ;)
Kommentit

 1. Kiitti Noora! Aika hassuja tosiaan nää stereotypiat, onhan täällä vaikka mitä, mutta ne kohtaamisetkin on niin epätodennäköisiä saati sitten puremat! En oo edes montaa hämistä tai käärmettä nähnyt yli 6 vuoden aikana, Suomessakin näin enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!:) no täällä pohjoisessa oon kyl törmänny käärmeisiin, haihin, krokotiiliin jne mut noi hämppikset onneksi viel näkemättä, enkä kyllä odota sitä näkemistä!:D

   Poista
 2. Noista meduusoista olen kyllä kuullut kauhutarinoita! �� sukellusharrastuksen suhteen vähän mietityttää. Haiti en jotenka uskaltaisi ees pelätä kun niiden hyökkäyksiäkään ei paljoa ilmeisesti tapahdu. Onkohan ne äkäsempiä Australiassa? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minäkin aika monta tarinaa noista kuullu ja vasta täällä tajunnut niiden vaarallisuuden! Riippuen mihin paikkaan, mutta sanoisin että melko ärhäkiltä tapauksilta vaikuttaa :D

   Poista
 3. Kaikkea sitä onkin! Osa näistä oli mulle ihan uusia tuttavuuksia. Oon tulossa ensi kuussa Ausseihin ja kieltämättä jossain vaiheessa kävi mielessä, että mitäs jos kuolen kuutiomeduusan pistoon snorklaillessani :D Ei vaan... Se on niin häviävän pieni mahdollisuus, ettei näitä voi edes oikeasti pelätä. Media kyllä tykkää paisutella ja kauhistuttaa ihmisiä näillä tapauksilla ihan meillä Suomessa asti...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ei sitä jotenkin tajua edes ajatella reissuun lähtiessä, mutt täällä näitä tarinoita on kuullut aika lukuisia, joten osaa vähän varoa ja ei ala uhkarohkeileen kaikkien asioiden kanssa. Mutta joo suotta silti pelätä, koska kohtaamisella on erittäin pieni todennäköisyys!

   Poista
 4. Hyi! Vaikka todennäköisyys onkin tosi pieni, niin on näistä silti hyvä olla tietoinen, ettei tosiaan tyhmyyksissään mene kävelemään krokotiilin kitaan. Costa Ricassa muistan krokotiileista varoittavan kyltin rannalla, jonka viereen laski joki. Juuri sen joen läheisyys oli sitä vaaravyöhykettä. Niin vaan ihmiset siinä vieressä lilluivat. Mitään ei onneksi tapahtunut - ainakaan silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyi ku kuulostaa pelottavalta!! Täällä ei tulisi mieleenkään lähteä mihinkään lillumaan, etenkään jos tietää sen olevan vaaravyöhykettä! Just olimme jossain pienessä joessa uimassa pari päivää sit, ja paikallinen tyttö sit siellä sanoi etttä täällä joskus krokotiilejä mut YLEENSÄ ne vaan tulee käymäään täällä ja sit jatkaa matkaa merelle.. Olin hieman paniikissa ja äkkkiä tuli lähtö rannalle.. ei paljon yleensä sana lohuttanu siinä vaiheessa. :D Toivottavasti siell ei oo tapahtunu mitään kauheuksia!

   Poista
 5. Hui kamalaa! Eipä kyllä tule Australian eläimistöstä nämä veijarit ekana mieleen, vaan sitä miettii vaan söpöjä koaloita ja kenguruita :) Mutta hyvä näistä on olla tietoinen, siltä varalta jos joskus Australiaan pääsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se minäkin mietin vain söpöjä koaloita ja kenguruita, mutta sit tajusin että on täällä paljon muutakin.. :D

   Poista
 6. Se on kyllä niin outoa että vesinokkaeläimet on myrkyllisiä. Olin ihan ihmeissäni kun kuulin siitä ekaa kertaa. Nuo meduusat on kyllä kuumottavia, koska tuntuis paljon turhemmalta kuolla jonkun noin pienen eliön takia kuin vaikka sitten joutumalla krokotiilin kitaan. Mutta tosiaan, vähän varovaisuutta kehiin niin eipä noita juuri tarvitse pelätä kun todennäköisyydet on niin pienet! Mä olin juuri hengailemassa kaimaanien kanssa samalla joella täällä Brasiliassa, ei nekään kovin ystävällisen näköisiä olleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo itellekki vesinokkaeläimet tuli yllätyksenä, mutta niin se vain on.. Joo mustaki tuntuu samalta, että kyllä alkaisi ärsyttämäään sairaalaan jouduttua jonkun pienen pienen turhuuuden takia, mutta niin hullua ku se onkin, että se on hyvinkin mahdollista! Onneksi jos maalaisjärkeä yhtään omistat niin pärjäät varmasti!
   Ja hyi eipä kuulosta toikaan joki kovin houkuttelevalta :D

   Poista
 7. Noista meduusoista opin ensimmäisellä Australian matkallamme. Joulukuussa rannat Port Douglasin lähellä olivat autioita ja säännöllisin välein oli varoituskylttejä ja etikkakannuja. Melkein tunsin itseni huijatuksi, kun osa matkan etukäteismateriaalia oli ollut kuvat hiekkarannoista, eikä missään sanottu, että veteen ei sitten muuten ole menemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaa!! Varoituskylttejä joissain näkyy, mutta tosi monesti ovat niin pieniä että niitä ei edes huomaa.. Ja uskon että tunsit noin! Inhottavaa..

   Poista
 8. Eniten kuitenkin kiinnostaa vesinokkaeläimen turvallisuus, koska se on tietysti supersöpö toisin kuin kaikki noi muut. Minulla on ollut ilmeisesti onni mukana, koska en ole edes merisiiliin koskaan astunut ja pahinta on olleet iljettävät juotikkaat. On se kyllä omalla tavalla kauheaa, että on niin ihanat rannat ja sitten ei pääse uimaan. Mun exän kaveri sukelsi ja se vitsaili siitä, että tulee hain syömäksi. Ei olisi kannattanut vitsailla, kevyt arkku lähti Suomeen. Tämä tapahtui Egyptissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minuakin kiinnosti ja olin tosi yllättyny siitä et ne on myrkyllisiä! Joo itsekkin olen onneksi säästyny näiltä kaikilta, ja pitää jatkossakin olla varovainen. Hyi kauhee.... Ei passais vitsailla tollasilla asioilla ja pitäs olla niin varovainen oikeesti näitten kanssa.. tosi surullista :(

   Poista
 9. Hui, mä en tiennyt että vesinokkaeläimetkin on myrkyllisiä! Onpa vaarallinen manner :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha vaarallinen manner joo, mutta todennäköisyydet on niin pienet ettei osaa ees pelätä! :)

   Poista
 10. No apua! Jos en jo ennen tätä pelännyt merta niin nyt pelkään vielä enemmän... En taida Australiassa astua mereen, en en en! Mutta enpä tiennyt että vesinokkaeläinkin on myrkyllinen. Mulle tulee siitä mieleen sellanen harmiton Psyduck. 8D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläpäs nyt! Katoin just tilastoja ja todennäköisyys että kuolet johonkin nästä, on niin pienet, että isommat todennäköisyydet on oikeesti kompastua omaan jalkaan ja kuolla tai auto-onnettomuus tai mikä tahansa.. Joten elä suotta pelkää! Ihana maa ja turvallinen fiilis mulla ainakin täällä on! :)

   Poista
 11. Hui, no ei vissiin tarvi mennä sitten snorklailemaan jos sinne suunnalle on tulossa :O Onneksi täällä meillä Kaliforniassa ei nyt ihan noin paljon ole, vaikka kyllä täälläkin saa tarkkana olla. Yhden mustanlesken olen bongannut meidän ulko-ovessa ja yhden autotallissa. Kalkkarokäärmeisiin en ole vielä onneksi törmännyt. Skorpionit onneksi pysyttelee enemmän tuolla autiomaan puolella (koputan puuta) ja krokotiilit on onneksi Floridassa, ei täällä meillä. Mutta enpäs ole koskaan tiennyt, että nekin voi elää meressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elkääpäs nyt pelätkö! Hyvin täällä porukka snorklaa ja ui ilman ongelmia.. Toki varovaisuutta pitää vaan olla mukana niin pärjää! Olettepa onnekkaita! Toivottavasti ettte noita kohtaisikaan! :)

   Poista
 12. Siis onko vesinokkaeläin myrkyllinen? En tiennyt.

  Olen nykyisin niin vesikammoinen, että minua ei muutenkaan saa mereen pulikoimaan kovin helpolla. Muutamaan kertaan olen meduusan kanssa tehnyt tuttavuutta ja uusia kokemuksia en halua.

  Maalla elävät ryömivät, kiipeilevät, vilistävät jne. ötökät kammottavat enemmän. Tuhatjalkaiset ja hämähäkit saavat minut hyperventiloimaan melko välittömästi : /

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On joo myrkyllinen. En tiennyt minäkään ennen tänne tuloani.. Hui että.. Toivottavasti mä en tapaa noita meduusoita ikinä tai ei kyllä haluta mitään muutakaan nähdä.. En se minäkään näiden ihanien otusten ystävä ole ja kammoan kyllä samanlailla, mutta tänne tullessani en enää osaa säikkyä tai kammota hämppiksiä tai mitään liskoja, mitä aikasemmin ruukasin kammotta!

   Poista
 13. Huh, olisi kyllä karmaisevaa kohdata näitä eläimiä silmästä silmään. Onneksi riski oikeaan kohtaamiseen on kuitenkin melko pieni, kuten kirjoitat. Ehkä eniten kammoaisin noita meduusoja - jotenkin tulee mieleen, että niiden uhriksi joutuminen voi olla todennäköisintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo musta tuntuu kans että meduusat ja krokotiilit on ne todennnäköisemmät etenkin täällä missä itse nyt oon! Tai varmasti krokotiilit just tässä paikassa missä oon, mutta muualla en niitä osaa pelätä.. Meduusat ne on varmaan pelottavimpia, koska niin pieniä ja huomaamattomia.. mutta riskit on tosiaan tosi pienet! :)

   Poista
 14. Haha, 'come to Australia, and you might accidentally get killed' :D Muistan joskus 10 voutta sitten telttailleeni Cairnsissä päin ja yöllä ei saanut poistua teltasta, koska siinä vieressä lepäsi tällainen tonnin painoinen krokotiili :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyi helvetti :DD Ei kovin houkuttelevalta kuulosta!! :D Ja hahah toi sanonta on kyllä hyvä :D Just tänä aamunaki pörräs tossa meidän rannassa aivan massiivinen krokotiili! sanoisinko et about 6-7 metrinen ja aivan hirvee jättiläinen!

   Poista
 15. Hui, tämän jutun jälkeen ei tee mieli mennä uimaan Australiassa, jos sinne joskus päädyn. Lohdullista kuitenkin, että kuolemantapauksia on vähän suhteessa myrkyllisiin eläimiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvin täällä kuitenkin on uitu todella paljon! pitää vaan tietää missä ui ja tietää riskipaikat! :)

   Poista
 16. No huh huh.... Australia on ollut pitkään toivelistalla, joku aika sitten lapset kertoivat minulle kuinka paljon Ausseissa on myrkyllisiä eläimiä, kävimme varmaan tuolloin perheen sisäistä vaihtokauppaa matkakohteista ja he hämmästelivät miksi haluan Ausseihin, kun on monta muuta kohdetta mihin minua ei saa millään lähtemään... Tieto lisää tuskaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No elkääpäst nyt turhaa pelätkö! Tänne vain ja nauttimaan näistä mielettömistä maisemista! :) Etenkin jos ui niissä rannoilla missä on paljon ihmisiä ja näät että siellä on esim rantavahditkin jne, niin en kyllä yhtään pelkää uida.. Sit jos on taas jossain omalla rannalla jossa ei kukaan nää mitä tapahtuu, niin oisin erittäin varovainen!

   Poista
 17. Suomessa asumisen etu on se, että täällä ei ole ihmiselle muita vaarallisia eläimiä kuin ihminen. Australiassa on rikas eläimistö ja niitä olisi hieno päästä katsomaan oikeissa ympäristöissään, turvallisesti tietenkin. Esimerkiksi krokotiilejä ja haita kanotiilla :-D http://kohteenamaailma.fi/afrikka/kanootilla-krokotiileja-katsastamassa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha niin totta! Mut silti jännä et tunnen täällä oloni turvallisemmaksi mitä suomessa! :D ja aivan totta! Ja todellakin!:D

   Poista
 18. Yöh, mä en tällaisista eliöistä pidä sitten tippaakaan! :D Ramia täytyy kompata, että vaaraksi Suomessa on usein toinen ihminen, vaarallisia eläinlajeja ei kauheasti löydy. Mun pahin pelko Australiassa on surffireissulla haihyökkäykset, oon lukenut liikaa uutisia aiheeseen liittyen. Toki muistettava on se, että harvinaisia nekin ovat ja noudattamalla ohjeita pötkii pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on! Ja juurikin niin että suomessa ei oikein noita vaarallisia eläimiä ole että siellä voi käytännössö ihan rauhassa kävellä lähes missävaan ilman ongelmia! Ja noi haihyökkäykset ovat kyllä joo noille surffareille se aika usein kuultu juttu.. mut toisaalt neki on niin harvinaisia ja just silllee et hukkuminenkin on paljon yleisempää, 'mitä et päädyt hain kitaan..

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MIKÄ TEKEE MINUSTA LIIAN NUOREN MATKUSTELEMAAN?

KATASTROFAALINEN LENTOMATKA